VILLA SINDORO

Sekelskiftesvillan på Rosengården heter Villa Sindoro. Huset byggdes 1902 och var från början en avstyckning från Karlslunds Gård. 

Första ägaren namnade huset till Villa Amyro för att hedra sin hustru som hette Amalia. Deras yngsta dotter, Ragnhild Nordensten som också bodde i huset, blev konstnärinna och gjorde de stora freskmålningarna i Nora Kyrka.

1906 fick huset en ny ägare och namnades Villa Sindoro. Nya ägaren bodde och jobbade på Java och kom tillbaka till Sverige utan den förmögenhet han hade drömt om (sin=utan, d’oro=guld). Familjen var inte fattig alls: fastigheten var stor på den tiden och åkermarken/jordbruket sträckte sig från Karlslund fram till naturistbadet och hela Stadsskogen. I den tiden planterades 80 olika träd och buskar. Tyvärr finns bara alla parkträden på framsidan kvar:  5 olika sorters lind, 3 sorters bokar (varav 1 ovanlig), ek, hängalm och apelsingran (abies grandis). 

På 30-talet styckades jordbruket och skogen av. Genom åren har huset fungerat som pensionat, semesterhem och turistgård. På slutet av 90-talet blev det bostadshus igen och anlades den nuvarande trädgården. Nuförtiden fungerar huset som bostadshus och i en viss del av huset kan grupper tas emot.